DraftSight-kirja
Jaa tästä

  Piirtämisen aputoiminnot – Kohdistaminen muihin objekteihin ESnap-toiminnon avulla

  Tämä on neljäs osa artikkelisarjasta, jossa käsitellään piirtämisen aputoimintoja. 

  Aputoimintojen avulla voit antaa viivalle oikean suunnan, ja saat viivan tarttumaan tarkasti toisen elementin nurkkaan.

  Kun piirrät viivaa ja viet kohdistimen jonkin piirustuksessa olevan objektin kohdalle,  ESnap-toiminto tuo esiin kohdistusmerkin, jonka avulla voit aloittaa viivan tarkasti oikeasta kohdasta.

  Huom

  Kohdistusmerkki tulee näkyviin vain piirto- tai muokkaustoiminnon aikana. Napsauttamalla hiiren vasenta näppäintä kohdistusmerkin näkyessä voit kiinnittää esim. viivan alkupisteen toisen elementin kohdistuspisteeseen.

  ESnap-toiminnon periaate

  ESnap -toiminto on yksi tärkeimmistä tarkan piirtämisen aputoiminnoista. ESnap vaikuttaa vain, kun jokin piirto- tai muokkauskäsky on käynnissä, joten käynnistä esimerkiksi viivan piirto toimintoa kokeillaksesi.

  Kun viet kohdistimen piirtokäskyn aikana jonkin piirustuksessa olevan elementin kohdalle, näet kohdistusmerkin. Kohdistusmerkin avulla voit tarttua tarkasti muihin elementteihin silmämääräisen osoittelun sijasta.

  Kohdistusmerkin kohdalla oleva vihje-teksti kertoo kohdistuksen tyypin, lisäksi kohdistusmerkin muoto vaihtelee tilanteen mukaan.

  Kun napsautat kohdistusmerkin näkyessä hiiren vasenta näppäintä, kiinnittyy osoitus kohdistusmerkin näyttämään paikkaan.

  ESnap-toiminnon asetukset

  Voit säätää kohdistusasetuksia napsauttamalla hiiren oikeaa näppäintä ESnap-painikkeen kohdalla ja valitsemalla Settings.

  Mittatarkkaan työhön tähtäävässä työskentelyssä sopivia vaihtoehtoja voisivat olla End, Midpoint, Center, Quadrant, Extension ja Intersection -kohdistukset.

  Kokeile ja säädä omaan työhösi parhaiten sopivat vaihtoehdot, ja katso avuksi toimintojen kuvaus alla olevasta taulukosta.

  Ja huomaa, että voit muuttaa kohdistusasetuksia vaikka kesken piirtokäskyn.

  Tilapäinen kohdistus

  Voit käyttää kohdistuksia myös ns. tilapäisinä kohdistuksina. Tilapäinen kohdistus on voimassa vain yhden pisteen osoituksen ajan.

  Tilapäisiä kohdistuksia (Endpoint, Midpoint, jne…) voit valita kohdistusvalikosta, jonka saat esiin näppäilemällä Shift + hiiren oikea näppäin (Mac: voit valita tilapäisiä kohdistuksia myös työkalupalkin Entity Snap -kohdasta).

  Piirtämisen aputoiminnot - Osa 5 >> (tulee myöhemmin)